CIASTKA Z PŁATKAMI ŻYTNIMI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA

Niezwykle aromatyczne ciasteczka z płatkami żytnimi i ziarnami słonecznika. Proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy uprażyć ziarna słonecznika, wymieszać wszystkie składniki, uformować ciasteczka, upiec i otrzymujemy zdrową przekąskę gotową w zaledwie 20 minut.

Czy wiecie że...

-> Płatki żytnie dostarczają wielu składników odżywczych, a przede wszystkim błonnika, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego.
-> Regulują przemianę materii.
-> Zawierają witaminę B6, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor i kwas foliowy.



Potrzebne składniki:

- 1 i 1/3 szklanki mąki żytniej,
- 1 szklanka płatków żytnich,
- 1 szklanka ziaren słonecznika,
- szklanka rodzynek,
- 200 g masła,




Sposób przygotowania:

- Ziarna słonecznika uprażyć na patelni.
- Masło utrzeć, dodać mąkę, płatki żytnie, rodzynki i ziarna słonecznika. Zagnieść ciasto.
- Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 13 minut.


3 komentarze:

  1. bez żadnego jajka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :)
    Zapraszam również do mnie po przepis na proste ciasteczka jaglane.
    Uwaga, one odchudzają! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam raz bez jajka ale ciastka są baaaardzo sypkie (chociaż dobre). Tym razem spróbuję z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń