DOMOWE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ

Domowej roboty jagodzianki dają nam gwarancje jakości. Przygotowane przez nas bułeczki z jagodami nie mają w sobie spulchniaczy, ani żadnych polepszaczy smaku. Nasze jagodzianki, to smak lata, którego nie powinniśmy sobie odmawiać, mimo, że mają w sobie sporo cukru. Sezon na jagody jest tylko raz w roku. Tak samo jak na truskawki. Ostatnio rezygnujemy z lukru w jagodziankach i smakują równie dobrze. Sumienie uciszone :)

Potrzebne składniki (18 sztuk):

Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 1 jajko,
- 3 żółtka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 100 g drobnego cukru lub cukru trzcinowego,
- szczypta soli.

Nadzienie z jagód:
- 400 g jagód,
- 3 łyżki cukru trzcinowego.



Kruszonka: 
- 100 g mąki,
- 50 g masła,
- 25 cukru pudru.

Lukier:
- pół szklanki cukru pudru,
- kilka łyżek gorącej wody.

Sposób przygotowania:

- Przygotować nadzienie łącząc ze sobą jagody i cukier.
- Z drożdży przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć (nie mogą być zimne, powinny być o temperaturze pokojowej), połączyć z połową mleka (najlepiej z ciepłym mlekiem), dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15 minut pod przykryciem ze ściereczki.
- Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z przesianą mąką. Dodać resztę mleka, rozczyn z drożdży i roztopione, ostudzone masło i szczyptę soli. Ciasto zagniatać do czasu, kiedy będzie odchodziło od ręki. Powinno być miękkie i plastyczne. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, do czasu wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyrobić przez chwilę i podzielić je na 18 części z których należy uformować kule. Z każdej kuli zrobić placek, a na jego środku nałożyć 4 łyżeczki jagód. Placki dokładnie zlepić jak pierogi, po czym nadać im owalny kształt. 
- Przygotować 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Poukładać na nich jagodzianki zachowując odstęp i pozostawić je na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, posiekać, a następnie rozdrobnić między palcami. Posypać nią jagodzianki. 
- Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec jagodzianki przez około 15 minut. 
- Przygotować lukier. Cukier rozetrzeć z wodą w takich proporcjach aby był rzadki.
- Po upieczeniu jagodzianki wystudzić i skropić lub posmarować lukrem według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz