TRADYCYJNE UCIERANE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Czy wiecie, że truskawki mają więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut? Poza tym mają w sobie dużą zawartość żelaza, soli organicznych, dużo białka, witamin z grupy B i fitocydy, które wykazują silne działanie bakteriobójcze. Ponadto truskawki to owoce dietetyczne i jeżeli nie przesadzimy z dodatkami możemy zajadać się nimi bez pamięci. Truskawki poleca się osobom chorującym na reumatyzm, cierpiącym na choroby wątroby oraz nerek. Obniżają poziom złego cholesterolu, zbijają ciśnienie przez co chronią nasze serce. A dzisiaj zjedzmy proste, ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką. Truskawki są raz w roku. Ciasto jest tradycyjnym smakiem mojego dzieciństwa. Nie odmawiam go sobie w sezonie truskawkowym. Mój grzech :/ Smacznego! 

Potrzebne składniki: 

- 500 g truskawek, 
- 200 g mąki pszennej, 
- 20 g mąki ziemniaczanej, 
- 200 g masła, 
- 150 g cukru, 
- 4 jajka, 
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów,
- szczypta soli. 

Kruszonka: 
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru, 
- 1 żółtko (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

- Do miski przesiać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dodać proszek do pieczenia.
- W oddzielnym naczyniu utrzeć masło z cukrem i szczyptą soli. Pojedynczo dodawać jajka, cały czas ucierając. Na koniec dodać przesiane składniki, wymieszać.
- Blachę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier dodatkowo nasmarować masłem, ciasto będzie miało maślany aromat. Na blachę przełożyć ciasto, wyrównać i ułożyć na wierzchu odszypułkowane i umyte wcześniej truskawki. Owoce układać ogonkiem do góry.
- Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, posiekać, a następnie rozdrobnić między palcami. Posypać nią ciasto. 
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni i zapiekać do "suchego patyczka" przez około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz