MIGDAŁOWA KRÓWKA, CZYLI NATURALNIE DOBRE CIASTO

Jeżeli grzeszyć, to z głową :) Proponuję migdałową wersję popularnej krówki, inną niż "tradycyjna". Połączenie smaku toffi i migdałów. Migdałów, które użyliśmy głównie ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają tkankę mózgową oraz układ sercowo-naczyniowy - tym właśnie rozgrzeszymy nasze podniebienie ;)

Potrzebne składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego,
- pół szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki miodu,
- 2 jajka,
- pół kostki masła,
- pół łyżki gorzkiego kakao,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- cukier waniliowy,
- 300 ml śmietany kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 1,5 puszki masy kajmakowej,
- opakowanie płatków migdałowych (około 100g).

Sposób przygotowania:

Ciasto:

- Oddzielić białka jajek i ubić je na sztywną pianę. Dodać cukier puder, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, kakao i miód. Następnie dodać żółtka, przesianą przez sito mąkę, pół łyżeczki sody oczyszczonej i masło. Ugnieść ciasto. 
- Formę do tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto i je wyrównać. 
- Piekarnik nagrzać do 190ºC i piec około 30 minut. W zależności od wielkości tortownicy, ciasto należy sprawdzać i zapiekać do momentu "suchego patyczka" :) 
- Po upieczeniu ciasto zostawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy na dwie równe części.

Krem:


- Śmietanę ubić na sztywno. 
- Serek mascarpone połączyć z połową puszki masy kajmakowej i połową opakowania płatków migdałowych.
- Delikatnie połączyć ze sobą ubitą śmietanę oraz masę z serka i masy kajmakowej z migdałami. 


Finał:

- Przygotowanym kremem przełożyć ciasto. Wierzch pokryć masą kajmakową i posypać migdałami. Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest do zjedzenia następnego dnia po przygotowaniu. Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz