DESER TRUSKAWKOWY ZE ŚMIETANĄ I MIODEM

Truskawki kojarzą się nam z tym co najlepsze, z latem, z wakacjami, z pysznym słodkim smakiem i cudownym aromatem. Czy ktoś potrafi przejść obojętnie obok pachnącego straganu ze świeżymi, polnymi truskawkami? Dobrze, że nie jesteśmy obojętni wobec tego owocu. Czy wiecie, że truskawki mają więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut? Poza tym mają w sobie dużą zawartość żelaza, soli organicznych, dużo białka, witamin z grupy B i fitocydy, które wykazują silne działanie bakteriobójcze. Ponadto truskawki to owoce dietetyczne i jeżeli nie przesadzimy z dodatkami możemy zajadać się nimi bez pamięci.
Truskawki poleca się osobom chorującym na reumatyzm, cierpiącym na choroby wątroby oraz nerek. Obniżają poziom złego cholesterolu, zbijają ciśnienie przez co chronią nasze serce.
Wiadomo, że najlepiej jeść truskawki bez dodatków, ale dzisiaj chcę Was zachęcić do małego eksperymentu, do zmieszania ich ze śmietaną i z ulubionym miodem.

Potrzebne składniki:

- dwie szklanki truskawek,
- 1/4 szklanki śmietany,
- 2 łyżki ulubionego miodu.

Sposób przygotowania:

- Truskawki kroimy na plasterki, po czym zalewamy płynnym miodem i śmietaną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz